Blog – Penzion Michelle

CHKO Český ráj

CHKO Český ráj slaví v těchto dnech šedesáté výročí založení. Byl vyhlášen CHKO roku 1955. Svou rozlohou patří k jednomu z nejrozmanitějších v České republice. Rozprostírá se na území tří krajů a čtyř okresů.

Podle zdrojů novinek za loňský rok navštívilo Český ráj téměř milión a půl návštěvníků. Nejnavštěvovanějšími památkami jsou Dětenice, Staré hrady a Prachovské skály. Toto jsou čísla pouze z placených vstupů.

Ve skalních městech v okolí Turnova se vstupné neplatí a počet návštěvníků je daleko větší než v placených památkách. Mezi nejznámější patří Hruboskalsko, Maloskalsko, Klokočské skály, Besedické skály, Drábské světničky, Příhrazské skály a plno dalších. Bylo zde natočeno plno filmů a pohádek. Mezi nejznámější patří „Jak dostat tatínka do polepšovny“, „Princ Bajaja“, „Princ a Večernice“ a další známe i méně známé.

Každý návštěvník Českého ráje má oblíbené své místečko a jmenovat všechny se nedá. Velké množství návštěvníků již bylo v Českém ráji a vrací se a ti co zde nebyli, tak se chystají navštívit některé památky, nebo o nich alespoň slyšeli. Mezi naše oblíbené patří procházka po hřebeni mezi Hrubou Skálou, Valdštejnem na vyhlídku Hlavatice odkud je výhled nejen na Turnov ale daleko za hranice města. Další krásná procházka je údolím Plakánek z Kosti po Střehom kde je zachovalé funkční mlýnské kolo, které jsme mohli spatřit v nejedné pohádce.

Ty nejznámější památky máme popsané na našich stránkách http://ubytovani-raj.cz včetně pár fotografií.

2 Komentářů

  1. PETR RŮŽEK

    Už se k Vám těšíme!

    20.června na viděnou!

    zdraví
    Petr a Britta – Göteborg – Švédsko

    1. Penzion Michelle (Autor článku)

      Děkujeme, že jste si k dovolené v Českém ráji vybral náš penzion. Budeme se těšit na viděnou. Penzion Michelle.

Napsat komentář